Filmajánló: Leonardo DiCaprio filmek II.

Ahogy ígértem, itt a második rész (időközben a DiCaprios filmajánló kibővült 3 részesre, az előzőnél még nem realizáltam, hogy ennyi filmje van, amit láttam, is…:) ), és mivel időrendben haladtam, most jönnek az újabb-ismertebb filmek, amiket igazából gondolom bemutatni sem kell nagyon…

Rómeó + Júlia (amerikai filmdráma, 1996)

romeo_julia_1

A sztorit mindenki ismeri, hiszen kötelező irodalom, plusz körülbelül ez a kettőszáznegyvenharmadik adaptációja a műnek, ami egyébként nem is sikerült rosszul. Leonardo Rómeó eljátszásáért 1997-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon megkapta a legjobb férfi alakításért járó díjat, amit én nem-hozzáértőként nem teljesen értek ugyan, viszont egyszer mindenképpen nézhető a film. Itt családok helyett gangek, erkély helyett medence, kard helyett fegyver van, de ha ezt feldolgoztuk, akkor egy egészen élvezhető 120 percet tölthetünk el Rómeó és Júlia társaságában. Zárójelben megjegyzem, érzek egy kis párhuzamot a film és Eszenyi Enikő darabja között, a zárójel zárójelében pedig azt, hogy én személy szerint mindkettőt a kihagyható kategóriába sorolom, de annak inkább a “tetejére”, mint az aljára:)

Marvin szobája (amerikai filmdráma, 1996)

marvin.szobaja

Ezt is hétvégén néztem újra, mert úgy emlékeztem, hogy ez egy nagyon nagyon jó film. A Pasim is végignézte velem, és inkább nem tolmácsolnám az ő véleményét a dologról…

Olyan színészek játszanak ebben a filmben, mint Meryl Streep, Diane Keaton és Robert DeNiro, ami simán garancia lehetne egy szuper másfélórára, de nem. Bár azt is hozzá kell tennem, hogy ez a film már több, mint 15 éves, akkor még nem nyomták tele a filmeket/sorozatokat annyi ingerrel, mint mostanság, de szoktam régi filmeket nézni, és van, ami nagyon nagyon tetszik, úgyhogy lehet, hogy mégsem ez volt az oka annak, hogy szinte végig untuk.

A történet két szálon kezdődik: Megismerjünk Lee-t Ohioból (Meryl Streep), akinek két fia közül az egyik elmegyógyintézetben tengeti napjait (Leonardo DiCaprio), a másik pedig egy visszahúzódó kisfiú, róla sokat nem is tudunk meg. A másik szálon ott van Bessie Floridában (Diane Keaton), aki a szülői házban ápolja a szinte magatehetetlen édesapát, és gondját viseli Ruthnak, a kicsit bolondos nagynéninek.

Bessieről kiderül, hogy leukémiás és csontvelő átültetésre lenne szüksége, amihez bizony kell egy rokon is…Itt derül ki, hogy Lee és Bessie testvérek, de évtizedek óta nem tartják a kapcsolatot. Bessie felhívja Leet, aki fogja a két gyereket, és elmegy Floridába a szülői házba. Itt persze nagy veszekedések-kibékülések-rájövések sorozata kezdődik, de nem szeretnék spoilerezni:) A színészek zseniálisak, de tényleg, és a sztori sem lenne rossz, de valami miatt befullad a film egy ponton, és nagyon unalmassá válik. Ezt is a kihagyható kategória felső szakaszába tenném, ha nincs más ötletetek, nézzétek meg, egynek jó!

Titanic (romantikus dráma, 1997)

images (1)

Tegye fel a kezét, aki nem látta! Az most menjen, és nézze meg! Mindenkinek látnia kell egyszer ezt  a több, mint három órás drámát, romantikát, hallania kell a filmben Celine Dion My heart will go on-ját (szerintem az egyetlen filmzene, aminek tudom az előadóját-címét, és álmomból felkeltve is tudom visítani, hogy “neeeaaaar…faaaaar…whereeeeeever you aaaare….”, pedig több, mint 10 éve láttam a filmet és azóta nem, és ez így is marad, ha rajtam múlik).

A sztorit itt sem kell bemutatni: hajó, jéghegy, gazdag nő-csóró srác, szerelem, vihar, süllyedés, mentőcsónakhiány, katasztrófa. Egyébként tényleg meg kell nézni ezt a filmet egyszer, akármennyire az van róla a köztudatban, hogy elviselhetetlenül nyálas. Valójában tényleg gyönyörű, a sztori is és maga a film is, James Cameron igazán kitett magáért, és szerintem így 15 év elteltével is megállja a helyét a film, és kapunk valami képet arról is, hogy hogy is történhetett ez, mert szerintem sokan vagyunk, akik csak arra emlékszik a történelem órákról, hogy “ezerkilencszáztizenkettő április tizennégy, Titanic elsüllyedése”. (De miért 3 óra, MIÉRT?).

Szóval film-bakancslistára felírni tessék kéremszépen!

A vasálarcos (angol-amerikai kalandfilm, 1998)

479839_041c7b0430_s

Csak ennyit mondok: Leonardo DiCaprio, John Malkovic, Gérard Depardieu, Jeremy Irons.

Najó, nem csak ennyit mondok:). Szóval ezt a filmet én annak idején imádtam, és most eldöntöttem, hogy újra megnézem. Saját szavaim helyett bemásolom ide a port.hu-s történet leírást, így tuti elkerülöm a spoilerezést:

“XIII. Lajost a dölyfös XIV. Lajos követi a trónon, akinek uralkodása alatt egész Franciaország éhezik. A király az egykori testőrének, Athos fiának menyasszonyát szemeli ki ágyasául. Hogy megszabaduljon riválisától, a fiút végzetes csatába küldi. Athos haragjában felkeresi régi bajtársait, Porthos, Aramist és D’Artagnant, hogy segítsenek végrehajtani tervét. Ki akarja szabadítani a piperkőc király börtönében raboskodó rejtélyes foglyot. A mendemonda szerint a vasálarcos férfi nem más, mint a király ikertestvére. A népet sanyargató király helyett őt akarják trónra ültetni.”

Az IMDb elég alacsony pontszámmal jutalmazta ezt a filmet (6,3), emiatt most gyorsan elolvastam pár kritikát, és lehet, hogy erre ugyanúgy rosszul emlékszem, mint a “tökjófilm”-ként megjegyzett Marvin szobájára, úgyhogy innentől kezdve nem is merek semmit írni…De legrosszabb esetben is a filmrangsor felső harmadára tenném, úgyhogy ha a történet alapján kedvet kaptatok hozzá, akkor szerintem hajrá, én is hamarosan megnézem újra!

A part (amerikai-angol filmdráma, 2000)

15925_32128-a-part-02-d0000AEFEadecb307e3fd

Jó történet, szép helyszín, DiCaprio pedig hozza a szokásos színvonalat.

Szóval az A part.  Richard (Leonardo DiCaprio) elmegy kalandozni Thaiföldre, ahol találkozik Daffyval. Daffy mesél neki egy titkos szigetről, és egészen véletlenül egy térképe is van a sziget elhelyezkedéséről. Ez a mi Richardunkat nem hagyja nyugodni, ezért két francia csajjal együtt átúszik a földi paradicsomként leírt helyre. Itt aztán mindenféle izgalom történik vele…de a többi már spoiler lenne.

Szerintem érdemes megnézni, ahogy írtam, nem egy kifejezetten zseniális film, de tényleg nem rossz a történet, nagyon szépek a képek, jó a zene, szóval…:)

Kapj el, ha tudsz! (amerikai krimi, 2002)

catch_me_if_you_can_1

Éééééés végre, egy film, amiről azt írhatom, hogy zseniális! Szerintem tényleg Leonardo DiCaprio az egyik legjobb színész, viszont (ahogy azt észre is vehettétek), eddig egyik filmjére sem írtam azt, hogy na igen, ezt mindenképpen nézzétek meg (kivéve a Titanicra, de az egy más kategória). Szóval ez mehet a film-bakancslistára, hurrá!

Kedvenc színészünk ifjabb Frank Abagnalet alakítja, aki eddigi 21 életévében több különböző szakmát is “kipróbált” már, például volt már orvos és másodpilóta is. Természetesen egy profi szélhámossal állunk szemben, aki tökéletesen hamisított csekkjeinek köszönhetően milliárdos. Hát ez meglepő módon nem tetszik az FBI-nak, úgyhogy Carl Hanratty (akit nem más játszik, mint Tom Hanks) a nyomába ered…Ebből pedig egy fergeteges kis krimi kerekedik! (És egyébként based on a true story.)

Hm, ezt is régen láttam, itt az ideje újra megnézni:)

Aviátor (amerikai filmdráma, 2004)

0228aviator6

Amikor megnézek egy filmet, először mindig megnézem, milyen hosszú. 90 perc szuper, 120 perc oké, 150 perc felett eszembe sem jut, hogy egyben meg tudom nézni, mert vagy elalszom, vagy megunom, vagy csak simán nem tudok ennyi ideig figyelni…Nos, ez a film 170 perc, és sajnos most nem írhatom ide, hogy ennek ellenére sikerült egy körben megnézni, mert nem. Viszont ezt érdemes végigülni (akár megszakítással is), tényleg nagyon egyben van, és nem laposodik el a végére!

 A DiCaprio által megelevenített személy, Howard Huges a XX. századi Amerika valós alakja. Howard  megvalósította az “amerikai álmot”: egyszerű kis rendezőből ünnepelt hollywoodi producer válik, aki egyébként emellett feltaláló is iparmágnás is. Ha ez nem lenne elég, a repülés szerelmese,ennek örömére egy saját légiforgalmi vállalatot is létrehozott. Az üzleti élete mellett magánélete is fontos szála a filmnek: szerelmek, csalódások, csak a szokásos…A nagy sikert nagy bukás követi, viszont ha érdekel titeket a folytatás, nézzétek meg a filmet! Érdemes:)

A tégla (amerikai filmdráma, 2006)

A-tegla

153 perc. Végigültem. Bakancslistára felírni!

Kicsit emlékeztet ugyan a Donnie Brascora, viszont talán még annál is sokkal jobb! Leonardo DiCaprio mellett Jack Nicholson és Matt Damon a főszereplők, ami Martin Scorsese rendezésével összeadva már szinte garancia arra, hogy egy hihetetlenül izgalmas bűnözős-maffiás-beépülős filmet láthassunk. Annyira, de annyira szeretném leírni a végét, hogy azt el sem tudjátok képzelni, emiatt szerintem nem tudnék erről a filmről úgy írni, hogy ne sejtsetek 1-2 fordulatot előre (ugyanis a film tele van velük), úgyhogy inkább megint a port.hu-s leírást veszem kölcsön:

“Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), a fiatal rendőr beépül Frank Costello (Jack Nicholson) maffiavezér szervezetébe. Miközben Billy azon dolgozik, hogy elnyerje Costello bizalmát, egy másik fiatal rendőr, Colin Sullivan (Matt Damon) is beépül, miután kiderül, hogy a maffia túlságosan is jól értesült a rendőrség akcióiról. Úgy tűnik, a rendőrök között is van egy tégla.”

Ha mondanom kellene egy DiCaprio filmet, amit mindenképpen mindenkinek látnia kell, akkor nagy eséllyel ezt mondanám.

Viharsziget (amerikai thriller, 2009)

Viharsziget

Ez is Scorsese film, viszont szerintem a simán felejthető kategóriából. Mikor megnéztem, emlékszem, hogy az volt az első gondolatom, hogy na, ez a 23. ilyen film, amit látok, remek. (Ha leírnám, hogy milyen, akkor azzal a csattanót is elárulnám:) ). Ennek ellenére egyébként egy nagyon “jól megcsinált”, szinte végig izgalmas filmről van szó, amit tényleg azt hiszem egy percig sem untam, viszont mivel ez a 23. ilyen film, viszonylag korán elkezdtem sejteni a turpisságot. Ez viszont nem jellemző, lehet, hogy csak pont rá volt állva az agyam, ilyen szempontból tényleg nagyon jó film, hogy a csattanó az igazi csattanó a végén. (Egyébként én is meglepődtem, annak ellenére, hogy egy kicsit sejtettem.) Amúgy meg mivel thriller ugye, félelmetes is a film, de nézhetően félelmetes:)

Van nekünk egy remek kis elmegyógyintézetünk Massachusetts (ezt tök nehéz leírni) egyik kis szigetén, ahol a legveszélyesebb, legborzalmasabb bűnözőket tartják fogva. Annak ellenére, hogy innen lehetetlen megszökni, természetesen valakinek mégiscsak sikerül, ezért két rendőrbíró odautazik az ügy felderítésének céljából…Innentől pedig nem árulok el semmit, tessék megnézni! (DiCaprio az egyik rendőrbíró barátunkat játsza a filmben.)

Mára ennyi, a következő részben jön az Eredet, a Django elszabadul, és szupernépszerű Gatsby-film!

  • Facebook

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>