Ne szórjuk a pénzt, vegyünk inkább hasznos dolgokat!

shopaholic-dealTök sokat lehet hallani/olvasni a tudatos vásárlásról, a spórolásról, és gondolom mindenki próbál odafigyelni a kiadásaira, de mégis azt veszem észre (főleg magamon), hogy még mindig hajlamos vagyok bedőlni a marketingnek… Hiába próbálok odafigyelni, hiába tudom, hogy erre vagy arra  nincs szükségem, néha mégis előfordul, hogy veszek valamit teljesen feleslegesen.

Erre például abból jöttem rá, hogy az elmúlt 3 hónapban nem dolgoztam, tehát fizetésem sem volt, így nagyon oda kellett figyelnem a kiadásokra. Nem mondom, hogy még soha nem volt ilyen, de azért mindig belefért egy felvidító-körömlakk vagy valami. Hát most nem fért bele. És tudjátok, mi történt? Semmi! (Bár nem állítom, hogy amint megkapom az első fizum, nem veszek egy szép pasztell színű körömlakkot, de erről majd  mindjárt.) A tusfürdő az egyetlen dolog, amit vennem kellett, minden másból rá kellett döbbennem, hogy kb. fél évre simán elegendő mennyiség van itthon.

Miért?

Mert nagyon fontos, hogy legyen szárazbőrre, extraszáraz bőrre, UV védelemmel ellátott, gyümölcsös, natúr illatú, feszesítő (és persze csillámos) testápolóm.

Fontos, hogy legyen samponom zsíros hajra, normál hajra, legyen ilyen hajpakolásom meg olyan hajpakolásom, és egyébként is volt a Müllerben beváltható 30%-os kupon a múltkor, és a sampon mellé adtak arckrémet is, amiből amúgy van nappali meg éjszakai, de azért kellett.

És a sort folytathatnám. Persze ezek költői túlzások voltak, nincs 5 féle testápolóm, de azért mindenből van tényleg még jó előre elegendő mennyiség.

Úgy gondolom, még nincs is akkora baj ezzel a sok cuccal, ha valóban elhasználjuk őket (sőt, még jól is jönnek, ha az ember 3 hónapig nem dolgozik:) ). Ezekkel szemben viszont van egy rakás sminkcuccom, amit az életben nem fogok elhasználni. És tegye fel a kezét, akinek nincs! És bizony, ezeket egyszer mind-mind megvettük, mert gyönyörűek, és mikor megvesszük, még nem is sejtjük, hogy kb. egyszer fogunk hozzájuk nyúlni, vagy mert pont akciósak voltak és “ennyiért nem lehet otthagyni”, vagy…Ok van rengeteg, de mégis úgy gondolom, érdemes lenne ezekre odafigyelni, főleg azért, mert ezek annyira feleslegesek, hogy az hihetetlen. Elköltjük rájuk a pénzt, egy ideig rakosgatjuk, majd ha már lejártak/beismertük, hogy sosem fogjuk használni, kidobjuk (ha ügyesek vagyunk, oda tudjuk adni valakinek, aki használja is), és így termelünk egy kis szemetet is, hurrá!

Nem gondolom, hogy teljesen “le kell állni” ezekkel. Én például imádom a körömlakkokat, van is egy rakás (azért még nem beteges mennyiség), használom is őket, és még sokáig fogom is (körömlakklemosóval tényleg remekül lehet őket higítani, ha már besűrűsödtek), ezért is írtam, hogy valószínűleg amint megkapom az első fizetésem, meglepem magam eggyel. Viszont remélhetőleg ez a pár hónap sikeresen ráébresztett arra, hogy sokkal jobban odafigyeljek ezekre a kiadásokra, és ne vegyem meg az akciós x-edik testápolót, dúsító sampont (amikor amúgy semmi bajom a hajammal, de olyan szép csillivilli flakonban van és hát kinek ne kellene a dúsabb haj…), hab állagú pirosítót, satöbbit, ugyanis semmilyen hiányérzetem nem volt az elmúlt pár hónapban, de tényleg semmilyen. Viszont amikor bemegyek a DM-be, a Müllerbe, egyéb drogériába, rögtön elkapnak a szép színes állványok, a plakátokon gyönyörű csajok, a mindent megígérő feliratok…

Tegnap például (innen jött az ötlet a bejegyzésre), pakolásztam a fürdőszobában, és találtam egy sminklemosót, amint kb. 3 éve vettem, ezért már lejárt, így kidobtam. A legelső gondolatom az volt, hogy “na majd legközelebb veszek egyet”. A második pedig az, hogy és mégis MINEK? 3 év alatt nem használtam el és valószínűleg másikat sem használnék, ugyanis alig sminkelek, és azt a minimál sminket, amit magamra teszek, simán lemosom vízzel, ahogy azt eddig is tettem. Ha véletlenül erősebben sminkelek, akkor tök jól használhatom az arckrémet arra, hogy egy vattapamaccsal leszedjem.  Szóval tulajdonképpen azért volt itthon, mert elhittem, hogy a sminket a sminklemosóval mossuk le. Rendben, nekem nem kifejezetten problémás a bőröm, és elhiszem, hogy van, akinek szüksége van a sminklemosóra, meg ilyen arctonika és olyan hidratáló krémre (arra pl. nekem is), de érdemes lehet elgondolkodni, hogy valójában mire lehet szükségünk…Aztán elgondolkoztam, hogy mik azok a termékek, amiket feleslegesen szerzek be (szerencsére ezen kívül nem is találtam mást), és mik azok, amiket ügyesen nem szerzek be. Ilyen például a borotvahab, amit soha nem használtam (egyébként elég lusta vagyok mindenre külön dolgot használni), sokkal egyszerűbb (és olcsóbb) megoldani tusfürdővel a dolgot.

A másik dolog, amivel szerintem sok pénzt elszórunk, az az, hogy nem figyelünk oda arra, mit hol veszünk meg. Én például legszívesebben elsírnám magam, amikor a Pasim a borotvahabot, dezodort, akármit meg akarja venni a Sparban, amikor az 5 méterre levő DM-ben már egy kicsit olcsóbb, a 150 méterre levő kiskínaiboltban pedig már sokkalsokkal olcsóbb. Érdemes odafigyelni erre is, az akciókra is (sőt! ilyenkor megéri többet is venni), meg arra, hogy a nagyobb kiszerelések szinte mindig sokkal jobban megérik, ha ilyen általános “mindig kell” dologról van szó. Ez nem csak a kozmetikai/higiéniai/egészségügyi dolgokra vonatkoznak, hanem az élelmiszerekre is, na de ez már egy másik bejegyzés lenne…

Egyébként vicces, azt figyeltem meg a baráti körömben és az eddigi tapasztalataim alapján, hogy a pasik inkább ezzel az utóbbival szórják a pénzt, mert nem igazán akarnak vagy tudnak ezekre odafigyelni, míg a csajok az ilyenekre szinte ösztönösen odafigyelnek (egyébként is kell a pénz a felesleges sminkcuccokra), viszont a bejegyzés elején leírtakra nagyon nem. Nem szeretnék általánosítani, nem biztos, hogy ez ilyen tipikus pasi-csaj dolog, de azért erős a gyanúm, hogy ez  nagyon sokszor így van.

Sokat segíthet, ha olyan szempontból is megvizsgáljuk a dolgot, hogy elfogadjuk, milyenek vagyunk. Na, ez most furán hangzik, de példának itt a személyes tapasztalatom, így könnyebb megérteni:

Van egy olyan érzésem, hogy nem csak azért van 23 féle különböző szemhéjpúderem, mert szépen nézett ki az állványon, hanem például azért is, mert mindig is szerettem volna olyan lány lenni, aki ügyesen ki tudja festeni a szemét, nem sajnálja erre az időt, és még jól is áll neki. Namármost sem nem tudom ügyesen kifesteni a szemem (ezen mondjuk lehetne segíteni), sem nem szánom rá az időt, és nem állítom, hogy nem áll jól (ha ügyesen meg lenne csinálva, biztos jól állna), de én mindig szebbnek látom magam, ha inkább csak szempillaspirál és vmi natúr-aranyoscsillámos szemhéjpúder van a szememen, és a smink hangsúlyosabb része inkább a számra kerül. Ezeken felül ráadásul kényelmetlenül is érzem magam egy hangsúlyos szemfestéssel a fejemen, ami nem hiszem, hogy jót tesz a szépségemnek…:)

Olyan lány is szeretnék lenni, aki odafigyel arra, hogy épp milyen testápolót használ, és nem csak 1 perc alatt magára keni és türelmetlenül várja, hogy beszívódjon. De nem vagyok ilyen lány, tehát bőven elég egy féle testápoló.

És még sorolhatnám….A helyzet viszont az, hogy nincs semmi baj például azzal, hogy nem szeretem festeni a szemem (ugyanúgy ahogy azzal sem, ha valaki egyáltalán nem szeret vagy éppen nagyon szeret sminkelni) . A baj azzal van, hogy nem csak a marketing és csillivilli polcok hatnak ránk, hanem az is (oké, ez is valamennyire marketing hatás, nem magamtól találtam ki ezeknek a saját magammal szembeni elvárásoknak egy jó részét), hogy mi saját magunk mennyire vagyunk tisztában/mennyire akarunk tisztában lenni a szokásainkkal. Persze nekem is meg kellett vennem egy pár szemhéjpúdert, hogy erre rájöjjek, de ha most emiatt valaki legközelebb elgondolkozik a rubinvörös rúzs megvásárlása előtt azon, hogy megvegye-e annak tudatában is, hogy sem a meggypiros árnyalatot, sem pedig a vérvörös már otthon meglévő árnyalatot nem használta az utóbbi 2 évben, már megérte ezt mind leírni.

Tényleg nagyon nehéz szupertudatos fogyasztónak lenni, hiszen mindenhonnan ömlik ránk a tudjukmi, és tényleg jól esik a lelkünknek néha egy-egy ilyen felesleges dolog megvásárlása, de azért próbáljunk meg odafigyelni, így pénzünk és helyünk is több marad, és nem termelünk feleslegesen szemetet sem (a csúnyagonosz multikról meg még szó sem esett, de ne aggódjatok, nem is fog:) ).

  • Facebook

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>