Tudtátok….?

Mivel a múltkor szerettétek a “nyelvészkedős” bejegyzést, arra gondoltam, néha összeszedek pár kis rövid érdekességet, amikből aztán lesz egy rövid olvasnivaló mondjuk a reggeli/délutáni kávé mellé…:) Biztosan nektek is eszetekbe szoktak jutni olyan kérdések, mint például, hogy vajon hány ország van a földön, vagy egy szónak mi az eredete. Nekem általában zuhanyzás közben támadnak magvas gondolataim, így fordulhat elő, hogy tök vizesen kirohanok a fürdőszobából, hogy megnézzem, hogy a denevéreknek milyen fülük van, mert szerintem a Batmannek cica füle van és nem denevér, bár még sosem láttam denevér fület. (Egyébként rendben van a Batman ruha, ne aggódjatok. A denevéreknek is olyan alakú a fülük.)

Tehát akkor teljesen összefüggéstelenül néhány érdekesség (forrás minden esetben a Wikipédia):

  • A Földnek 7 kontinense és 260 legmagasabb szintű területi egysége van. A 260 területi egység közül: 193 független ország, 4 társult ország, 8 de facto ország, 1 nemzetközi terület (az Antarktisz), 3 vitatott államiságú terület, 51 pedig külbirtok (melyek közül 19 lakatlan). De facto ország az, amely gyakorlatilag önállóan működik, de az ENSZ a függetlenségét nem ismeri el. Ilyen például Szomáliaföld vagy Abházia. A 193 ország közül 45 tartozik Európához.
  • A Kanada név az irokéz “kanata” szóból ered, jelentése: falu.
  • A magyar szavak számát általában 60-100 ezerre becsülik (szép kis becslés, nem? Azért szerintem nem mindegy, hogy 60 vagy 100:) ). Viszont állítólag elmondható, hogy egy értelmiségi sem használ 25-30000 szónál többet, bármilyen nyelven.
  • Római számmal nem lehet leírni a nullát.
  • A vodka szó a “voda” szóból ered, melynek jelentése víz. Egy átlagos orosz évi több, mint 15 liter vodkát iszik.

Ha tetszett ez a bejegyzés, nyomjátok meg a kis “like” gombot, és jön máskor is 5 kis okosság! :)

denever

 

  • Facebook

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>