Recept: Epres-almás álompite

DSC03778

Előre leszögezem, hogy az előző recepttel ellentétben ez nem indulhatna a “főzzünk könnyen, gyorsan, olcsót” versenyen, mivel igazából egyik jelző sem igaz rá, viszont annyira finom, hogy szerintem néha megéri a fáradtságot. Ezelőtt sosem csináltam még pitét, nem is tudom, honnan jött az ötlet, de nagyon jó móka, ráadásul közben “születettfeleségnek” éreztem magam, ami külön vicces (köténykével az igazi).  Mondjuk én melegítőben és nem kisruhában csináltam, de ez csak fantázia kérdése…:)

Megnéztem egy csomó receptet, és most is, mint mindig, az történt, hogy mindegyik mást írt, én meguntam a keresgélést, majd bevonultam a konyhába, mondván, hogy “csak nem rontom el nagyon”, így készült el ez a csodálatos pite, a legfinomabb, legomlósabb, legjobb pite a világon.

Nehéznek nem nehéz, de tényleg elég időigényes.

(Hopp, közben eszembe jutott, hogy úgy jött az ötlet, hogy megtaláltam a szekrényben a régóta ott dugdosott mini piteformákat, igazából azokkal készült az első, és rögtön be is szereztem egy rendes nagy piteformát:) )

Tehát a recept:

Hozzávalók a tésztához (egy 24 cm-s piteformához pont elég):

  • 25 dkg liszt
  • 5-10 dkg cukor, attól függ, mennyire szeretnétek édesre a tésztát
  • 1 tojás
  • kb. fél zacskó sütőpor, de igazából mehet bele az egész is
  • 5-6 dkg vaj/margarin
  • 5-6 dkg zsír (minden receptben 12-13 dkg vaj van, de én a felét zsírral helyettesítettem, ha ez így túl “durva”, akkor maradjatok a vajnál, de szerintem a zsírtól sokkal finomabb, még ha utána  2 órát kell tornáznom, akkor is:) )
  • vanília aroma, egy kevés
  • ha nem áll össze a tészta, akkor egy kis tej

 A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a vaj/margarin-zsír kombót egy bögrébe téve betesszük a mikróba és megolvasztjuk (nem kell teljesen, sőt, ha előre kiveszitek a hűtőből és már puha, úgy is jó). Ezt és a tojást hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és összegyúrjuk a tésztát. Ez fóliába csomagolva mehet a hűtőbe addig, míg elkészítjük a tölteléket.

És akkor a töltelékről: igazából szerintem kb. bármilyen gyümölcs lehet, és az is ízlés kérdése, hogy előtte “összefőzzük”-e vagy sem. Én nem vagyok ebben tapasztalt, de pl. az epret szerintem bele lehet tenni felvagdosva, cukrozva “nyersen” is, míg az almát megfőzném, mielőtt a pitébe tenném. Van egy trükk, amit a spenótsalátához hasonlóan Mautner Zsófinál láttam: az eperhez tegyünk keményítőt, mielőtt beletesszük a pitébe, mert sok levet ereszt ki (tehát pl meggyhez, cseresznyéhez is mehet), így nem lesz túl híg a töltelék, miután megsütöttük a pitét, hanem szuper “dzsem állagú” lesz.

Epres pitét szerettem volna, de volt még itthon 3 almám, amit hetek óta nem ettünk meg, és már elég szottyosak voltak, de kidobni nem akartam, így lett az almás-epres töltelék, amit így készítettem (és megkockáztatom, lehet, hogy finomabb lett, mintha simán epreset csináltam volna):

Hozzávalók a töltelékhez:

  • fél kiló eper megmosva, felkockázva
  • 2-4 alma meghámozva, felkockázva
  • cukor (ízlés szerint :) )
  • fahéj
  • 1 ek keményítő
  • fél citrom

Elkészítés:

Az almát kevés vízzel megfőztem (vagyis azt hiszem ez párolásnak minősül, de majd a szakácsbarátnő megmondja), tettem hozzá cukrot, fahéjat, meglocsoltam a fél citrom levével. Igazából mehet rá a citrom lereszelt héja is, nekem már nem volt kedvem ezzel szórakozni. Miután megpuhult, hozzákevertem az eperhez, és ehhez hozzákevertem az 1 ek keményítőt, és kész a töltelék. Szerintem mehetne hozzá még egy kis gyömbér is, jól illik az eperhez és az almához is. De legyetek kreatívak! :)

Tehát töltelék kész, tészta kész, már csak össze kell állítani. A tészta kétharmadát kb fél centisre kinyújtjuk és a kivajazott piteformába tesszük. Beletöltjük a tölteléket, és a maradék tésztát is kinyújtjuk fél centisre és fél centis csíkokat vágunk belőle, ezekkel elkészítjük a “rácsozást”.

A 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük az egészet, ahol kb fél óra alatt (de figyeljétek!) aranybarnára sül a pite.

Jó étvágyat! (És likeoljátok az oldalt a facebookon :) )

DSC03783

 

  • Facebook

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>