Piacra járni jó!

piacMár régebben meg szerettem volna írni ezt a bejegyzést, de valahogy mindig elmaradt, később el is felejtettem, viszont most, hogy felújították a Hunyadi téri piacot, újra szembe jutott.

Tehát: piacra menni szerintem a legtutibb szombat reggeli (khm…délelőtti) program, ami egy átlagos szombatról eszembe tud jutni. Oké, nyilván jobb mondjuk egy tengerparton sétálgatni, vagy ilyesmi, ezért tettem oda az “átlagos” szót… Időutazásnak is tökjó, a néniktől mindig kap az ember néhány kedves szót, és nem utolsó sorban sok sok friss zöldséget/gyümölcsöt/húst szerezhetünk a hipermarketekénél sokkal jobb áron, amiknek persze a minősége is ezerszer jobb. Közben lehet lángosozni/fagyizni/sütizni/kávézni… Imádom:)

Nálunk ez tényleg egy egész délelőttös program: felkelünk nem túl korán, teljesen ráérősen összeszedjük magunkat, elsétálunk, kb. háromszor körbe sétálunk mindent (mert amúgy fogalmunk sincs, hogy mit szeretnénk, de erről később…), hallgatjuk a mókás kis párbeszédeket (a hentesek mindig nagyon viccesek), aztán veszünk ezt-azt. Közben meg lehet beszélni a hét eseményeit, a mindenféle terveket, vagy akár az élet nagy dolgait.

Érdemes előre kitalálni, mit szeretnétek főzni, úgy egy kicsit könnyebb…Sokszor esek abba a hibába, hogy összevásárolok mindenfélét, aztán nem is tudok velük mit kezdeni (“nézd, milyen olcsó a karalábé!” stb. De kezdek leszokni erről.).

Én a Hunyadi téri piacra szoktam járni, mert hát az van közel. Egyszer azt hallottam, hogy ez a legrégebbi piac épület, amire nem találok semmilyen hiteles forrást (lehet, hogy pont egy nénitől hallottam), viszont állítólag kisebb-nagyobb javításokon kívül – bomba okozta sérülések, ilyenek…- nem történt felújítás azóta, mióta felépítették, azaz 1897 óta. Ugyanebben az évben épült a Hold utcai vásárcsarnok, a Klauzál téri nagycsarnok és a Rákóczi téri nagycsarnok is. A Vámhát körúti nagycsarnok (“A vásárcsarnok”) egyébként egy évvel korábban, 1896-ban épült.

Ha az épületet nem is, a teret tavaly felújították, és mostanra készült el teljesen, egyszerűen gyönyörű! A piachoz tartozik egy kinti rész is, itt az őstermelők árulják az árulni valót. Ők kaptak most a régi, már-már használhatatlan kis fa asztalkáik helyett egy nagyon szép, fedett asztalsort, nézzétek:

DSC03751

Összehasonlításképp a fenti kép régebben készült, szóval ez akár ilyen “előtte-utána” összehasonlítás is lehetne. A Hunyadi téren egyébként van már szökőkút, zenepavilon (!), felújított játszótér, sok szép fa és pad, és hát  van egy cukrászda is, ahol a fagyi nem kifejezetten jó, viszont egy sütire érdemes betérni. Itt van még a Culinaris nevű bolt, ahol mindenféle különlegességet szerezhetünk be. Fűszereket, különböző olajokat, sajtokat, zöldségeket, gyümölcsöket, különleges csokikat és söröket, krémeket… Mondjuk az ember ott hagy legalább annyi pénzt, amennyit a piacon, és huszadannyi dolgot sem vesz, de néha azért belefér…:)

Itt van egy interjú Makány Mártával, ő azt hiszem sokkal jobban elmondta, miért olyan jó ez a piac.

DSC03750

Más budapesti piacok:

Nagyvásárcsarnok – IX. Vámház körút 1-3.

Lehel téri piac – XIII. Váci út 9-15.

Batthyány téri vásárcsarnok – I. Batthiányi tér 5-6.

Bosnyák téri vásárcsarnok – XIV. Csömöri út 9-11.

Fehérvári úti vásárcsarnok – XI. Kőrösi J. u. 7-9.

Fény utcai piac – II. Lövőház u. 12.

Hold utcai vásárcsarnok – V. Hold u. 13.

Rákóczi téri vásárcsarnok – VIII. Rákóczi tér 7-9.

Kórház utcai piac – III. Kórház utca 37-41.

Lőrincz utcai piac – XVIII. Balassa u. 2-10.

Újpesti piac – IV. Szent István tér 12.

Garay üzletközpont és piac – VII. Garay tér 20.

Ti jártok piacra?

 

  • Facebook

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>