Nagy Hummus-teszt

DSC03721

Lassan mindenki tudja, hogy a hummus (humusz, hummusz, stb.) jó, a hummus finom, a hummus egészséges. A városi legendák szerint viszont hummust készíteni nagyon macerás. Engem mégis érdekelt, hogy amiért a boltban szerintem irreálisan sokat kell fizetni, vajon megéri-e, tényleg annyira macerás-e, vagy tényleg annyival olcsóbb-e egyáltalán megcsinálni a saját kis konyhánkban. Próbáltam objektíven felmérni az ár/érték arányokat, de az eredmény mégiscsak teljesen szubjektív lesz, hiszen nincs mögöttem egy 10 fős kóstoló bizottság. Ennek ellenére remélem, a hozzám hasonló hummus-rajongóknak mégiscsak hasznos lesz. Aki pedig még nem az, az sürgősen kóstolja meg, próbálja ki és jöjjön rá, hogy a hummus csodálatos! :)

Először is, mi is ez? A hummus egy arab eredetű étel, tulajdonképpen csicseriborsó-krémnek is nevezhetnénk. A csicseriborsón kívül fő összetevője a tahini (vagy tahina), aminek fő alkotóeleme a szezámmag. Ezeken kívül olívaolajat, sót, borsot, római köményt, fokhagymát és citromlevet tartalmaz, és bármi mást, amivel ízesíteni szeretnénk. Nagyon jól lehet variálni, például natúr joghurttal, chilivel, olivabogyóval, petrezselyemmel vagy pirospaprikával (és szinte bármi mással) ízesíthető. Kenhetjük kenyérre, használhatjuk mártogatósnak (szerintem paprikával a legjobb!), de adhatjuk hús mellé is. Tápanyagokban is nagyon gazdag, tele van kálciummal, magnéziummal, cinkkel, vassal, E és B vitaminokkal, rosttal…Ezeken kívül viszont sajnos tele van kalóriával is (200/100g -átlagoltam az adatokat, amiket találtam-), ezek azonban nem annyira csúnya rossz kalóriák, mint amik például a zsírban találhatóak, hanem kedves, jó kalóriák, nem telített és nem transzzsírsavak. Ezeket egyébként most lestem le a nagy internetről, fogalmam sincs mit jelentenek (igenigen, nem vagyok hobbidietetikus, eszem, ami jól esik…ha nagy leszek, változtatok ezen), de a lényeg, hogy egészséges étel a magas kalóriatartalom ellenére is.

Annak aki még nem evett, nem igazán tudom leírni, milyen íze van, mert gondolom, hogy az “olyan csicseriborsós” leírással nem mennek sokra. Meg kell kóstolni, nem mondanám idegen-íznek, hamar meg lehet szokni és könnyen függő lesz az ember:)

Na de jöjjön a lényeg. Versenyzőink:

  • bolti hummus
  • konzerv csicseriborsóból készült hummus
  • szárított csicseriborsóból készült hummus

(A fenti képen ebben a sorrendben vannak.)

DSC03719

Ide akkor most be is szúrnám a hummus receptjét, hogy utána értékelhessem a fent felsorolt változatokat. Elöljáróban még annyit, hogy ehhez mindenképpen kell egy jó botmixer, amivel tudunk aprítani és pürésíteni is (vagy van egy jó kis kávédarálónk.)

Hozzávalók:

  • 1 konzerv csicseriborsó vagy kb. 15 dkg szárított csicseriborsó
  • olívaolaj
  • 1-2 ek tahini v. tahina (a kettő ugyanaz, de mindenhol máshogy látom. A receptet mindjárt leírom ehhez is.)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • római kömény
  • 1 citrom leve

Hozzávalók a tahinihez:

  • 5 dkg szezámmag (ekkora adagból még maradni is fog, de egyrészt eláll, másrészt 5 dkg-nál már tényleg lehetetlen kevesebbet készíteni)
  • olívaolaj

Elkészítés (Tahini)

A szezámmagot olaj nélkül aranybarnára pirítjuk, hogy finom illatos legyen (kb 7-8 perc), majd hagyjuk kihűlni. Ezután ledaráljuk/felaprítjuk a szezámmagot, hogy teljesen por állagú legyen. Ezután elkeverjük annyi olívaolajjal, hogy pépes legyen, és sóval ízesítjük. Szerintem elég kesernyés lesz a szezámmag miatt, legalábbis én nem igazán tudtam eldönteni, hogy most ezt odaégettem, vagy a szezámmagnak van ilyen íze, de az a keserűség a szezámmag volt:) Ez egyébként vígan eláll a hűtőben sokáig, nem romlik meg, ha esetleg később is hummus készíthetnéketek támad. Fel lehet használni egyébként padlizsán- vagy cukkini krémekhez is, azt hiszem, nemsokára ki is próbálom! (Most, hogy ilyeneket írok, mindenki szurkoljon, hogy a Pasim ne hagyjon el…)

Boltban is megvásárolható, viszont utána néztem, hogy mennyibe kerül (min. 800 ft, és határ a csillagos ég:) ), de ezután nem is vontam be a versenybe a “bolti tahini”-vel készült változatokat.

Ez az egész  adag (az 5 dkg szezámmaggal) kb. 100 ft-ba került. A szezámmagot és a csicseriborsót (és a római köményt) egyébként egy török élelmiszereket árusító boltban szereztem be, ami tele van mindenféle különleges fűszerekkel, alapanyagokkal, és minden kb. ezerszer olcsóbb, mint a hipermarketekben. Itt szoktam pl. bulgurt és kuszkuszt is venni, tényleg fele annyiba kerül, mint más boltokban, és valahogy szívesebben megeszem azt amit itt veszek, mert lehet, hogy csak illúzió, de simán elhiszem, hogy ez egészségesebb és finomabb, mint a mindenféle divatos-márkás-szuperegészséges-színes-szagos-zacskóbacsomagolt tesóik. Ilyen bolt például van az Erzsébet körúton és a Wesselényi utcában is.

Elkészítés (Hummus) 

Tehát tahinink már van. Ha nem konzerv csicseriborsót használunk, akkor a kis borsócskákat előző este beáztatjuk hideg vízbe (lehet akár 1-2 napra is, de akkor cseréljétek ki a vizet néha!), majd kb 1-2 óra alatt sok vízben puhára főzzük (ha tesztek egy kis szódabikarbónát a vízbe, akkor kicsit lerövidül a főzési idő). Sok ez az 1-2 óra, de tényleg csak fel kell tenni főni, és elvan magában, néha meg kell kóstolni, hogy puha-e már, és ennyi. A vizet leöntjük, (a konzerves csicseriborsós változatot innentől kell folytatni) és a botmixerrel pépesítjük. Ebbe mehet 1 ek tahini, a felaprított/fokhagymanyomóval házasított fokhagyma, a só, a bors, a római kömény (ki ne hagyjátok), 1-2 ek olívaolaj, a citrom leve. Újra pürésítjük, és ha nem elég híg, akkor kis vízzel higítjuk. Igazából tényleg ízlés szerint ízesítsétek, mehet bele több/kevesebb fokhagyma, citrom, stb, mehet bele a pirospaprika, a petrezselyem, egy kis tejföl vagy joghurt…Majd ha a kis “kertemben” kinőnek a fűszerek, kipróbálom friss bazsalikommal és akár zsályával is.

És akkor értékeljünk! A konzerves és a szárított csicseriborsóból készült hummusom sajnos nem lett ugyanolyan fűszerezésű, így kicsit nehéz értékelni, de mindkettő nagyon finom, így azért csak megbirkózok az értékeléssel is:) Sőt, igazából ízre mindegyik ugyanazt a pontszámot kapná, úgyhogy kerestem egy másik szempontot erre…

Bolti hummus

Nagyon finom, nagyon krémes, nagyon addiktív:) Én simán megenném az egész dobozt, ha belém férne:)

250 g 520-600 ft, attól függ, hol veszitek, tehát

Ár: 208-240 ft/10 dkg

Krémesség: 10/10

Elkészítés: 0 perc

Konzerves csicseriborsóból készült hummus

Ez is elég krémes, bár szerintem még egy kis vizet tehettem volna hozzá. Ez persze később is javítható. A konzervet 300 ft-ért vettem (viszont érdemes megnézni a török boltban is, mert erre sajnos ott nem gondoltam, csak később, a Spar-ban), a tahinit és a többi hozzávalót max. 100 ft-nak számolom a citrommal (talán ez a legdrágább még). Kicsit erősebb az íze, mint a bolti változatnak, de gondolom ez nem meglepő. És kevésbé addiktív, amit itt most pozitívumként értékelek (hiszen nem azért, mert nem olyan finom, hanem egyszerűen egy idő után “elég”. Lehet, hogyha hígabb lenne, ez nem így lenne…). Összesen tehát 400 ft volt, ebből viszont 47 dkg hummusom lett. Tehát:

Ár: 85 ft/10 dkg

Krémesség: 8/10

Elkészítés: Tahinivel együtt kb 15 perc

Szárított csicseriborsóból készült hummus

Ízre nem sok különbség van a konzerves változathoz képest, viszont kevésbé krémes, de itt is igaz, hogy vízzel, joghurttal/tejföllel ezen könnyen lehet segíteni. Ez is kevésbé okoz függést szerencsére. Kb. 20 dkg csicseriborsót vettem 190 ft-ért, viszont ez csalóka, mert iszonyatosan megszívja magát vízzel. A többi hozzávaló ugyanaz, bár mindenből egy kicsit több kellett, mint az előzőnél, de most is 100 ft-tal számolok. Tehát összesen 290 Ft-ba került, és tádádádáámmm, lett kicsit több, mint 60 dkg hummusom. Ez rengeteg…Előre gondolkodást igényel, hiszen egyrészt be kell hozzá vásárolni, másrészt előre be kell áztatni, és a főzési idő is elég sok, de a macera-része tulajdonképpen nem több, mint a konzervesnek.

Ár: 48 Ft/10 dkg

Krémesség: 7/10

Elkészítés: Kb. fél óra összesen a tahinivel együtt, plusz az áztatás és a főzés.

Tanulság: Egyáltalán nem macerás az ügy, otthon elkészíteni ötöd annyiba kerül, mint megvenni, és úgy sokkal jobban variálható is. Ezen kívül bár a bolti hummus sincs tele E-betűs hozzávalókkal, azért szerintem mégiscsak jobb, ha mi magunk készítjük el.

Jól sejtitek, most vagy hatalmas hummus-partyt adok, vagy tele van a mélyhűtőm hummussal…:) Az utóbbiról van szó, ugyanis simán fagyasztható, tehát még csak nem is kell mindig nekiállni, egyszerre készülhet egy jó nagy adag, és onnantól hónapokig elég csak kivenni a fagyasztóból és megvárni, míg kiolvad.

Jó étvágyat!

  • Facebook

Egy hozzászólás a(z) “Nagy Hummus-teszt” bejegyzéshez

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>