Mártogatós vacsora (szupertitkos sajtszósz és salsa recepttel)

Annak örömére, hogy tegnap (rengeteg próbálkozás után) végre sikerült tökéletes sajtszószt előállítanom, úgy gondoltam, leírom, milyen mártogatós szószokat szoktam készíteni. Kép sajnos nem készült, mert mire észbe kaptam, már csak maradékok voltak, de majd utólag lehet, hogy csatolok ehhez a bejegyzéshez egyet.

A dolog úgy kezdődött, hogy a legdurvább tanulós időszakban rengeteg nachost ettünk salsa szósszal, és próbálkoztunk néha sajtszószt is venni, de finoman szólva szinte ehetetlen volt az összes, vagy ha nem is ehetetlen, de a sajthoz sok köze nem volt. (Oké, amikor kezdett eldurvulni a dolog, akkor próbáltunk alternatív megoldásokat kitalálni, pl. zöldséget mártogatni valamibe, stb. És igazából be is jött volna, ha lett volna időnk zöldségeket felvagdosni és szószokat készíteni. :) ) Néha megpróbáltam én elkészíteni, de aztán ezek a próbálkozások időhiány miatt elmaradtak.  Aztán elmúlt a tanulós időszak, és nem hagyott nyugodni ez a sajtszósz-kérdés, úgyhogy elkezdtem különböző receptek alapján kísérletezgetni, de valahogy sosem volt olyan, amilyenre gondoltam, ráadásul sokszor odaégett, és egyébként is általában elég macerás volt a dolog. Aztán a múltkor odáig fajult a dolog, hogy találtam valami youtube-videót, természetesen atomdrága hozzávalókkal, amit mi ügyesen meg is vettem, és az eredmény nem lett ugyan rossz, de ha megnéztem az ár/érték arányt, akkor inkább bele vertem a fejem a falba:))) Akkor kitaláltam, hogy hagyjuk ezt, vegyünk tömlős sajtot és mártogassunk abba. Na de tegnap megszállt az ihlet… Tehát akkor először jöjjön a (szerintem) tökéletes sajtszósz, és utána a többi:

Sajtszósz

Hozzávalók:

  • tömlős sajt (sima, joghurtos vagy tejszínes, de nem szalámis vagy ilyesmi)
  • tej
  • egyéb sajtok (oké, pont volt itthon cheddar, de annak nem hiszem, hogy sok köze volt az igazi cheddarhoz, szerintem tökéletes a trappista is, sőt, szerintem még a lapka sajt is, majd meglátjátok :) )
  • szerecsendió, só, bors, egyéb fűszerek, amiket gondoltok (esetleg egy kis darab jalapeno paprika, vagy ilyesmi)

Elkészítés:

Na akkor elárulom a nagy titkot: gőz felett kell főzni. Ennyi. Komolyan. Fogtok két szép egymásba rakható lábast, az alsóban vizet forraltok, és a felsőbe mehetnek a hozzávalók. Először kevés tejjel főzzétek össze a tömlős sajtot, aztán reszeljétek bele a többi sajtot, és mikor ez is felolvadt, higítsátok tejjel addig, amíg jónak nem érzitek, és fűszerezzétek kedvetek szerint. Lehet, hogy most nem árultam el hatalmas titkokat, de én tegnap úgy éreztem magam, mint aki feltalálta a spanyol viaszt a sok sikertelen próbálkozás után:) Szerintem tökjó lesz az állaga és nagyon finom! Nincs benne semmi trükk, a hozzávalók is teljesen egyszerűek -lehet, hogy otthon is van mindenből-, és összességében nem is drága.

És akkor pár másik mártogatós szósz:

Tejfölös márványsajt mártás

Hozzávalók:

  • 10 dkg márványsajt
  • 2 dl tejföl
  • Só, bors

Elkészítés:

A márványsajtot és a tejfölt villával összedolgozzátok, sóval-borssal ízesítitek. Ennyi. Zellerszárral nagyon finom, de erről később..

Salsa szósz, ahogy én szoktam

Hozzávalók:

  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • fél vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1-2 karika jalapeno paprika, apróra vágva
  • só, bors, oregánó
  • 1kk keményítő
  • olaj
  • víz
  • ha van kedvetek, vagy épp van otthon, akkor nyugodtan mehet bele olivabogyó is, illetve ha belevagdostok egy zellerszárat, attól nagyon nagyon finom lesz

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát az olajon meg kell párolni, ezután mehet rá a darabolt paradicsom, a sűrített paradicsom, mehet bele a jalapeno és a fűszerek. Ezt pár perc alatt összeforr, és ezután a keményítőt egy kevés vízben fel kell oldani, és így mehet a szószba. Újabb pár perc főzés és kész is. Egyszerű, nem? Egyébként ezt szinte bármivel ki lehet egészíteni, a “titok” a keményítő benne. Na jó, elárulok még egy titkot, amit nem csak a salsa szósznál, hanem bármilyen paradicsomos mártásnál be lehet vetni: ha van üveges olivabogyótok, akkor ha annak a levéből egy kicsit belefőztök a szószba, akkor azzal is tudjátok ízesíteni, és szerintem nagyon finom. Arra kell vigyázni, hogy ez általában nagyon sós lé, úgyhogy utána a sózásra figyeljetek!

Ezeken kívül avokádó-krémet szoktam még készíteni, ha “mártogatós vacsorát” szeretnék estére, de azt szerintem már mindenki ismeri (hasonlóan bonyolult, mint az eddigiek).

És hogy mit szoktunk mártogatni?

Répát, zellerszárat és grissinit (a salsa szósz az első kettővel nem igazán passzol szerintem).  Bizony, a nachosról már rég leszoktunk (najó, néha azért becsúszik…), mert ha nem chipssel esszük, akkor ez tényleg lehet egy komplett vacsora is, és ezek sokkal finomabbak, mint a nachos és a bolti szószok. Ha még kicsit ódzkodtok a zellerszártól, azt javaslom, mindenképp próbáljátok ki, már egészen normális áron lehet kapni a nagyobb üzletekben, és pl. a márványsajtos szósszal isteni. A répát el szoktam vágni hosszában negyedekre, a zellerszárat is hasonló vastagságúra, és már lehet is mártogatni. Végül pedig a grissini receptje (grissini=kenyérrudacska, de a grissini név mégiscsak sokkal menőbb)

Grissini

Hozzávalók 2 főre:

  • 25 dkg liszt
  • 1 cs élesztő
  • kb. 2 dl víz
  • 2-3 ek olivaolaj
  • egy csipet cukor
  • só, bors, egyéb fűszerek (oregánó, bazsalikom)

Elkészítés:

A lisztet az élesztővel összekeverjük és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Lehet itt is trükközni, én pl. szoktam bele tenni egy kis fokhagyma krémet, vagy ha nagyon lelkesek vagytok, akkor lehet bele gyúrni apróra vágott olívabogyót, ilyesmiket. Egy kis dagasztás után egy órára mehet kelni langyos helyre. (Egyébként azt tudtátok, hogy az ilyen tészták, amiket fél-1 órát hagyni kell kelni, simán megkelnek a hűtőben is fél nap alatt? Ez azért tökjó szerintem, mert így akár reggel is össze lehet gyúrni, és este meg lehet sütni, mikor hazaértünk. Sőt, olyat is olvastam, hogy a hűtőben kelt tészták sokkal jobbak, de érzek itt azért valami belemagyarázást…)

Ha megkelt, a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát kb 1 cm-re kinyújtjuk és kb 1 centis csíkokra vágjuk. Ebből lehet kukacot gyúrni, vagy így ebben a “lapos” állapotában megcsavarni (én így szoktam, tökjól néz ki), és kb. 15-20 perc alatt meg is sülnek. Akkor a legjobb, amikor még csak egy nagyon kicsit kezd el barnulni, mert akkor kívül már ropogós, de belül jó puha.

Nos, azt hiszem, mindent leírtam a mártogatós vacsora szokásaimról:))) Remélem meghoztam a kedveteket hozzá, mindent nagyon gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni, úgyhogy hajrá!

 

  • Facebook

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>