Programajánló: Ingyenes előadások Budapesten

Budapest többek között azért is fantasztikus, mert rengeteg programlehetőségünk van, akkor is, ha épp nincs felesleges sok ezer forintunk egy-egy koncertre, mozira, színházi előadásra, kiállításra.

Az ingyenes programok közül most az előadásokról írok, mert talán nem is gondolnánk, mennyi izgalmas dologról hallhatunk ezek keretein belül.

Elsőként a Vírus! Esteket emelném ki, mert szerintem ez az egyik legjobb budapesti kezdeményezés, ami úgy tűnik, el is érte célját, hiszen hétről-hétre betelik az előadóterem, ami az utóbbi időben a Király utcai Kolor Bárban található. A Vírus Klub előadásainak célja az, hogy a legkülönbözőbb témákról szóló rövid (15-20 perc!), gondolatébresztő előadással hasson a nézőkre, akik így képet kapnak egy-egy dologról, és ezzel tágítva látóterüket, és megszabadítva őket az esetleges sztereotípiáktól/előítéletektől. És hogy mik ezek a témák? Bármi, de tényleg bármi. Előadott ott már marketinges, pankrátor, transzvesztita, matematikus, multinacionális cég vezetője…:)

Szorosan a Vírus! Klub estjeihez kapcsolódnak a Vírus Pszicho Estek, amelyek a névből adódóan pszichológiával foglalkoznak, de ezt is elég széleskörűen kell érteni, a reklámok pszichológiájától egészen a legkülönfélébb lelki problémákig minden belefér az előadásokba.

A Vírus Estek és a Vírus Pszicho Estek szerdánként kerülnek megrendezésre, bővebben itt és itt tudtok tájékozódni a pontos időpontról, a helyszínről, az aktuális előadókról, illetve előadásokról.

Az előadásikról készült videókat pedig itt nézhetitek meg.

Következő ajánlatom számotokra a havonta megrendezésre kerülő Creative Mornings előadássorozat. Ez az előzővel szemben nem egy magyar kezdeményezés, hiszen ma már a világon több, mint 40 országban megrendezik, a Creative Mornings Budapest pedig 2011. decembere óta létezik. A minden hónap utolsó (vagy utolsó előtti) péntek reggelén tartott előadások témája havonta más és más, viszont érdekesség, hogy 2013-tól minden városban ugyanaz a téma. Januárban például a boldogság volt, és itt Budapesten a Momentán Társulat volt az előadó, februárban pedig a pénz volt a téma, és Mérő László matematikus, pszichológus és publicista gondolatait hallgathattuk meg. A programsorozat ingyenes, viszont a korlátozott férőhely miatt regisztrációhoz kötött, ehhez pedig figyeljétek a Creative Mornings Budapest facebook oldalát. A márciusi téma nem más, mint az újrahasznosítás, azt hiszem, érdekesnek ígérkezik!

Pszichológiával kapcsolatos előadásokat láthatunk a Pszinapszis szervezőcsapata által megrendezett “ízelítő előadások” keretein belül. A Pszinapszis egy diákok által szervezett szakmai rendezvény, ahol egy egész hétvégén át különböző pszichológiával kapcsolatos előadásokon, műhelyeken, workshopokon vehetünk részt. Idén első alkalommal rendezik meg ezeket az ingyenes előadásokat (a hétvége már nem ingyenes, viszont nagyon megéri kifizetni azt a 2-5 ezer forintot, talán majd erről is írok:) ), amiknek pontos időpontjáról, témájáról és a helyszínről szintén a facebookon tájékozódhattok. Eddig olyan neves előadókat láthattunk, mint Hevesi Kriszta és Almási Kitti, a téma pedig első alkalommal a női orgazmus hét útja, második alkalommal pedig az irigység, a féltékenység és az önismeret volt. Azt hiszem ezek a témák magukért beszélnek :) . Érdemes időben érkezni, ugyanis ebben az esetben is teltházas előadásokról beszélünk.

Megemlíteném még a Forum Corvinum egyetemi közösséget is, melyet Corvinusos hallgatók hoztak létre azzal a céllal, hogy segítsék a magyar fiatalok kommunikációs készségeit. Ennek eléréséhez például a Forum Corvinum Light programsorozat keretein belül ismert személyeket kérnek fel arra, hogy tartsanak előadást saját gondolataikról, tapasztalataikról. A következő alkalom március 6-án lesz, és Soma előadását hallhatjuk/láthatjuk a női kommunikációról. A részvétel itt is regisztrációhoz kötött.

Szintén a Corvinus Egyetemhez köthető Antall József Tudásközpont kezdeményezése egy bel- és biztonságpolitikai előadássorozat. A most következő (febr. 28-i) előadás címe: Véget ért az Al-Kaida? A terrorizmus mai arculata. Az hiszem, ez is magáért beszél… Bővebb információt itt találhattok.

Ezeken kívül pedig érdemes körülnézni az egyetemek honlapjain/facebook oldalain. Találhatunk csillagászatról/fizikáról szóló előadásokat az ELTE TTK szervezésében, előadássorozatot Brazíliáról, és bár nem ingyenes (viszont az 500Ft/előadás még bőven nem is a “drága” kategória), de nagyon érdekesnek ígérkezik az I. Pesti Bölcsész Akadémia előadássorozata is.

Jövő hét hétvégén pedig újra megrendezésre kerül a KAPSZLI, aminek keretein belül a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakos hallgatóinak szervezésében szintén pszichológiai témájú előadásokon vehetünk részt, és olyan előadók előadását nézhetjük meg, mint például Prof. Dr. Bagdy Emőke, Tari Annamária, vagy a már említett  Almási Kitti. És ez a program is ingyenes:)

Ha esetleg ez nem lenne elég, egy gyors Google kereséssel egyéb izgalmas programokra is rábukkanhattok. Jó szórakozást!

 

  • Facebook

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>