Honnan tudjam mennyi 15 dkg cukor?

Ugyan most már van szuper konyhai mérlegem, de régebben előfordult, hogy mérgelődtem főzés közben, ha a mennyiségek dekagrammban/grammban voltak megadva, mert honnan tudjam, az mennyi? Megpróbáltam úgy trükközni, hogy akkor az 50 dkg a zacskó fele, a 25 dkg a felének a fele, és akkor a 15 dkg meg ennek a 3/5-öde. Ugyan olyan nagyon nem lőttem mellé (és egyébként is, sütni-főzni érzéssel kell, ugye), de miután Polz Alaine: Főzzünk örömmel című könyvéből kiírtam a receptes füzetembe az lenti kis táblázatocskát, jóval könnyebb volt a dolgom. Mivel gyanakvó vagyok, elárulom, hogy mikor megkaptam a mérleget, lemértem 3-4 dolgot belőle, és tényleg így vannak:) Szóval akkor a kis segítő táblázat:

Egy csapott evőkanál liszt/cukor 1,5 dkg
Egy púpozott evőkanál liszt/cukor 2 dkg
Egy liter liszt 65 dkg
Egy evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
Egy evőkanál búzadara 1,5 dkg
Egy kávéskanál só 1 dkg
Egy késhegynyi só 0,5 dkg
Egy csapott evőkanál zsír/vaj 2-3 dkg
Egy evőkanál olaj 5-6 dkg

Remélem, nektek is segít majd!

  • Facebook

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>