Krétafeliratos befőtt-perselyek

Ez az első ilyen bejegyzésem, így csak reménykedni tudok benne, hogy le tudom írni értelmesen a folyamatot, és a képek is megfelelő mennyiségűek és jól szemléltetik, mit, és hogyan csináltam:)

Íme, ezeknek a kis aranyos perselyeknek az elkészítését mutatom meg Nektek:

perselyek

Valamelyik hideg, havazós hétvégén kreatívkodhatnékom volt, és szerettem volna valami egyszerűet-kedveset-hasznosat készíteni, és valahogy eszembe jutottak ezek a kis perselyek.

Kellékek:

  • tiszta befőttes üvegek, amekkorát szeretnétek (ha van rajtuk papír, azt nem muszáj leszedni róluk, én sem tettem)
  • táblafesték, ecset
  • textilek (lehet maradék is), ha vékony, akkor felvasalható bélés (ezért ne szaladjatok a méteráruboltba, ha nincs, vagy válasszatok kicsit erősebb anyagot, vagy csináljátok enélkül, maximum nem lesz tökéletes, de nem is ez a lényeg)
  • befőttesgumi
  • színes szalag
  • olló, ceruza, esetleg vonalzó, vasaló, tű, cérna
  • a felirathoz kréta/krétatoll

Ami ezek közül nem található meg minden háztartásban, az a táblafesték. Nekem nagy kedvencem, mert 1000 dologra fel lehet használni, elrontani nehéz vele bármit, és szerintem nagyon jól néz ki bárhol a krétás felirat. Szóval érdemes beszerezni, 1500 Ft körül van egy elég nagy tégely, és nem szárad be, sokáig fel lehet használni.

Elkészítés:

Először a választott anyagra tegyük rá a befőttes üveget fejjel lefele, és kb két ujjnyi távolságban húzzunk köré egy kört ceruzával. Ha ez megvan, akkor a befőttesüvegeket fessük le a táblafestékkel, amíg mi a persely tetejét készítjük, a befőttesüveg addig is szárad. Nem muszáj az egészet, én pl. nem szedtem le a papírt, és csak arra festettem, de el tudom képzelni pl. nagyobb befőttesüvegen szív/csillag/akármi alakban is a festést. Nekem 2 réteg kellett, lehet, hogy más típusú festéknél ez több/kevesebb, de látni fogjátok, ha jó.

Ezután térjünk vissza a textilhez: vágjuk ki a kört és a közepére húzzunk egy kb 3-3,5 cm-s vonalat, és ennek a végeire egy-egy “kacsacsőrt” (tudom, tudom, relációs jelnek hívják), ahogy a lenti képen is láthatjátok. Ha vékony az anyagotok és van vasalható közbélésetek (vékony!), akkor vágjatok ki ebből egy csíkot, és vasaljátok rá a csíkra (természetesen egy másik anyagon keresztül, de ha valakinek van ilyenje, az gondolom használni is tudja). Ezután vágjátok ki a csíkot a vonalak mentén, és vasaljátok szét. Ez lesz a persely nyílása. A nyílást és a kör szélét varrjátok körbe (én géppel csináltam cikk-cakk öltéssel, de kézzel is lehet pl. pelenkaöltéssel). Már kész is a teteje:) Ha megszáradt a befőttesüveg, akkor egy befőttes gumi segítségével rögzítsétek a tetejét az aljához, a befőttes gumit takarjátok el egy szép színes szalaggal, és már kész is! A krétával pedig ráírhatjátok, épp mire gyűjtötök benne. Szerintem nagyon jól néznek ki, szuper aranyosak, és nagyon egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni őket. Ajándéknak is nagyon jó!

persely teteje

(A képek minőségéért elnézést, nem nagyon tudok itthon normális fényviszonyokat produkálni ilyen borongós időszakokban.)

 

  • Facebook

Egy hozzászólás a(z) “Krétafeliratos befőtt-perselyek” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Pimp your virágcserép! | Greenberry.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>