One Billion Rising

Nem gondoltam, hogy így az elején egy ilyen komoly témáról lesz szó, viszont most nagyon aktuális a február 14-i One Billion Rising (Egymilliárd nő ébredése) nap miatt.

Annak, aki esetleg még nem hallott róla: 2013. február 14-én nők milliói fognak világszerte táncolni azért, hogy felhívják a figyelmet a nők és gyermekek elleni erőszak megszüntetésének fontosságára, illetve arra, hogy ez a problémakör több figyelmet érdemel, mint amennyit kap. Ehhez elkészült a hivatalos dal és koreográfia, melyet bárki megtanulhat otthon is. Érdekesség, hogy a kampányt a Vagina monológok írója, Eve Ensler indította el.

Miért fontos ez?

Azért, mert sajnos még ma, 2013-ban is kell erről beszélni, fel kell hívni a figyelmet ezekre a nőkre, illetve arra, hogy van lehetőségük kiszabadulni bántalmazó környezetükből. És itt most nem Amerikáról, Indiáról, vagy bármelyik távoli helyről van szó, hanem Magyarországról is. Hajlamosak vagyunk becsukni a szemünket és nem észrevenni, ha munkahelyünkön vagy a szomszéd lakásban segítségre szoruló nőt látunk/hallunk, ők pedig nem mernek segítséget kérni.

Nincsenek pontos adatok arra, hogy Magyarországon hány nőt bántalmaznak évente, pontosan azért, mert a bántalmazások nagy részéről nem is tudunk. Becslések szerint Magyarországon minden negyedik nő bántalmazott valamilyen formában. Szerencsére  az utóbbi időben valami mégis csak elindult, reklámfilmekkel (emlékeztek a Háztartási  balesetek című videóra?), különböző programokkal próbálják felhívni a figyelmet a problémára. A nagyobb figyelmet mutatja az is, hogy az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége 2011-12-ben reprezentatív felmérést készített a EU-n belüli nők elleni erőszakról. Ennek eredményét idén, 2013-ban fogják publikálni.(részletek itt).

A téma kimeríthetetlen és nagyon érdekes, de mégsem szeretnék most oldalakat írni statisztikákról, adatokról, arról, hogy világszerte hol és mekkora problémát jelent a nők bántalmazása, illetve a pszichológiai háttérről.

Inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy tényleg ne csukjuk be a szemünket, és merjünk beszélni róla, kérdezni, segíteni.

Magyarországon a legnagyobb nők elleni erőszakkal foglalkozó szervezet a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNE). Honlapjukon találhattok különböző információkat, adatokat, segíthetitek működésüket, illetve megtaláljátok elérhetőségeiket, ha ismertek olyat (vagy ne adj’ Isten ti magatok vagytok azok) akinek segítségre van szüksége. Minden este 18-22 óráig működtetik segélyvonalukat, mely a 06-80-505-101-es ingyenes telefonszámon érhető el.

A nokjoga.hu-n szintén tájékozódhattok, találtok történeteket bántalmazottaktól, bántalmazottakról, illetve találhattok különböző telefonszámokat, melyeken jogi ügyekben lehet segítséget kérni.

Ha azonnal szükség van valamilyen segítségre, ingyenesen hívható napi 24 órában az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a 06-80-20-55-20-as telefonszámon.

További hasznos telefonszámokat és információkat találhattok itt.

De beszéljünk a dalról és a táncról! A dal szerintem egy hihetetlenül lelkesítő dal, olyan, amilyen a filmekben szokott lenni, és a hideg ráz tőle (pozitív értelemben) :) . Én ma kb. ötször meghallgattam, és éreztem az erőt:)

Itt van, hallgassátok:

 

És ez alapján könnyen megtanulhatjuk a koreográfiát is:

 

Az ország különböző pontjain különböző időpontokban került megszervezésre a tánc előadása, itt tájékozódhattok a helyszínekről és az időpontokról: http://www.facebook.com/pages/Onebillionrising-Budapest/3865193914352463062

Budapesten február 14-én lesz a Mammut 2-ben 15:00-kor és a Corvintetőn 20:00-kor, hogy az is el tudjon menni, aki 3-kor még dolgozik. Egyébként ahogy olvastam, sok jóga- és tánciskola óráin megtanulják majd a koreográfiát, és az órák keretein belül kerül majd sor a táncra. Szerintem ez nagyon szuper:)

Én valószínűleg nem tudok elmenni, de itthon mindenképpen táncolok majd. Menjetek el vagy táncoljatok otthon Ti is!

Végül pedig álljon itt a magyarországi hivatalos videó:

  • Facebook

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>